Het wordt gelukkig steeds normaler om naar een psycholoog te gaan. Maar toch is de drempel om professionele hulp te zoeken voor sommige mensen nog steeds iets te hoog. Als je nog nooit naar een psycholoog geweest bent, is het lastig om voor te stellen hoe zo’n therapiesessie er precies uitziet. Wat kan ik verwachten van een psycholoog? En wat wordt er eigenlijk van mij verwacht?
In dit artikel vertellen we je meer over een behandeling bij een (online) psycholoog. Of je nu nog twijfelt om hulp te zoeken, of als je eerste afspraak al gepland staat: met deze informatie weet je precies wat je kunt verwachten.
Hoe ziet een behandeling bij een psycholoog eruit?
Er zijn veel verschillende soorten behandelingen bij een psycholoog. Tijdens deze behandelingen wordt er gebruikgemaakt van bewezen effectieve behandelmethoden. Zo is cognitieve gedragstherapie (CGT) de meest toegepaste behandeling in Nederland. Deze vorm van therapie is effectief bij verschillende soorten psychische klachten, zoals stress en angst. Maar ook EMDR-therapie en psychotherapie zijn effectief bewezen.
Welke behandeling het beste voor jou werkt, wordt vastgesteld aan de hand van een intakegesprek. Tijdens dit gesprek vertel je meer over jezelf en krijgt de psycholoog een beeld van jou. Ook bespreek je waarom je naar een psycholoog wilt gaan en kun je jouw specifieke hulpvraag delen. Vervolgens kijkt de therapeut samen met jou naar welke behandeling het beste bij jouw situatie zou passen.
Uiteraard bespreekt de psycholoog het behandelplan altijd met jou voordat de therapie daadwerkelijk start.
Wat kun je van de psycholoog verwachten?
Een psycholoog is gespecialiseerd in een bepaalde soort behandeling, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie. Hij/zij weet dan ook alles over methoden die volgens de wetenschap in jouw persoonlijke situatie zouden kunnen helpen.
Een psycholoog helpt je bij het herkennen, definiëren, verbeteren en/of oplossen van innerlijke problemen. Hij/zij geeft je kennis en concrete adviezen waar je ook echt mee aan de slag kunt. Soms word je geconfronteerd met gevoelens, gewoonten of gedachten waar je eigenlijk niet mee geconfronteerd had willen worden. Maar hierdoor zie je in dat het ook anders kan.
Wat wordt er van jou verwacht?
Voor een afspraak bij een psycholoog kun je je afvragen wat er van jou wordt verwacht. Er wordt niet van je verwacht dat je alles weet over therapie of behandelingen. Maar wel kun je je alvast verdiepen in wat je precies zou willen bereiken met therapie en welke therapievorm hier het beste bij aan zou kunnen sluiten. Op deze manier kan een therapeut je de juiste hulp bieden.
Therapie bij een psycholoog draait om jou. Het doel van therapie is om een gewenste verandering door te maken. Of dit nu te maken heeft met je gedrag, gevoel of misschien iets heel anders: het gaat om werken aan verandering.
Veel mensen denken dat therapie alleen draait om praten, maar het is ook hard werken (ook buiten de therapiesessies). Het is namelijk de bedoeling dat je ook buiten de sessies gaat letten op wat je doet en hoe je je voelt. Om deze reden is het belangrijk dat je wilt werken aan jezelf en hier ook echt vertrouwen in hebt.
Bovendien is het belangrijk dat je open bent over je gedachten en gevoelens. Dit is niet altijd makkelijk, maar zo kan een psycholoog je beter helpen.
Samen aan de slag: plan nu jouw 1e gesprek
Wil je graag praten met een psycholoog? Het maken van de eerste afspraak kan spannend zijn. Bij De Online Psycholoog is het kennismakingsgesprek altijd gratis. Zo kun je kijken of therapie iets voor jou is en of het fijn voelt. Bovendien zit je na dit gesprek nergens aan vast. Vraag nu een vrijblijvende kennismaking aan of stel je vraag via het contactformulier.
FAQ
Wat kan ik bespreken met een psycholoog?
Je kunt alles bespreken met een psycholoog; bijvoorbeeld over je werk, studie, gevoelens, angsten en vrienden. Wat je wel en niet deelt is helemaal aan jou. Het is belangrijk om te weten dat een psycholoog een geheimhoudingsplicht heeft en niet oordeelt.
Hoe lang duurt een therapiesessie?
Een individuele therapiesessie bij De Internettherapeut duurt 45 minuten. Een gezamenlijke sessie met een partner of geliefde duurt doorgaans 60 minuten.
Hoe lang ga je naar een psycholoog?
Hoe lang je naar een psycholoog gaat, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Sommige mensen gaan een jaar lang naar een psycholoog terwijl anderen slechts enkele keren gaan. Je kunt de psycholoog altijd vragen om een inschatting van de behandelduur te geven.