Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft slaapproblemen. De een kan niet goed in slaap komen terwijl de ander juist helemaal niet slaapt. Uit onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat mensen met ernstige psychische problemen vaak ook slaapproblemen hebben. [1, 2] Slecht slapen en psychische problemen hebben dus duidelijk iets met elkaar te maken. Maar wat is nu precies het verband? En kan het zijn dat jij slecht slaapt door mentale problemen?
In dit artikel vertellen we je meer over welke psychische problemen je nachtrust beïnvloeden.
Deze psychische problemen kunnen slaapproblemen veroorzaken
Slaapproblemen komen veel voor. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals piekeren of een emotionele gebeurtenis. Maar ook kan het te maken hebben met psychische problemen.
Het Trimbos-instituut deed onderzoek in welke mate slaapproblemen gepaard gaan met psychische aandoeningen. Hieruit blijkt dat personen met een angst- of stemmingsstoornis maar liefst twee tot vijf keer meer kans hebben op het ontwikkelen van slaapproblemen. [3] Daarnaast speelt ook stress een grote rol bij de ontwikkeling van slaapproblematiek.
Depressie
Veel mensen die kampen met een depressie ervaren tegelijkertijd slaapproblemen, zoals te weinig of juist te veel slapen. Een depressie kan voor slaapproblemen zorgen, maar slaapproblemen vergroten ook het risico op een depressie: het werkt dus beide kanten op.
Angststoornis
Angst is een normale reactie van ons lichaam, maar wanneer je een angststoornis hebt, ben je ook bang wanneer dit eigenlijk nergens voor nodig is. Je raakt in paniek en je bent klaar om te vluchten, ook wanneer je in bed ligt. Deze reactie van je lichaam maakt het lastig om in slaap te komen, maar het kan er ook voor zorgen dat je extra vermoeid raakt en juist veel behoefte aan slaap hebt.
Er kunnen dus slaapproblemen ontstaan door angst, maar bijvoorbeeld insomnia kan ook weer angst veroorzaken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Burn-out en stress
Veel slaapproblemen worden veroorzaakt door stress. Misschien herken je het wel: je ligt in bed te piekeren over van alles en nog wat en kunt hierdoor niet in slaap komen.
Wanneer je een burn-out hebt, ervaar je constant veel stress. Je bent veel aan het nadenken en dit heeft invloed op je slaap. Bovendien zorgt stress ervoor dat er minder van het slaaphormoon wordt aangemaakt en je dus moeite kan ervaren met in slaap vallen. Een vermindering van stress zorgt voor een betere slaap. En een betere slaap zorgt weer voor minder stress.
Naast een burn-out kan ook PTSS invloed hebben op je slaap. PTSS gaat vaak gepaard met intense angst en nachtmerries waardoor je nachtrust flink wordt beïnvloed.
Wanneer hulp zoeken?
Een slaapprobleem, zoals niet in slaap kunnen komen of te veel slapen, is een psychisch probleem op zichzelf. Maar vaak gaat het gepaard met andere psychische klachten of stoornissen, zoals een depressie of burn-out. Het is daarom belangrijk om niet alleen de slaapproblemen te behandelen, maar ook de onderliggende problemen.
Een psycholoog helpt je bij het vinden van de oorzaak van jouw (slaap)problemen. De Internet Therapeut biedt verschillende effectieve behandelmogelijkheden, zoals cognitieve gedragstherapie. Onze therapeuten bieden praktische en laagdrempelige hulp voor iedereen. Plan een gratis kennismakingsgesprek in of neem contact op.
Veel gestelde vragen over slaapproblemen:
Welke slaapproblemen zijn er?
Er zijn verschillende soorten slaapproblemen en -stoornissen, waaronder:
- Insomnie
- Hypersomnie
- Slaapapneu
- Restless legs
- Pavor nocturnus: angstaanvallen in je slaap
Kunnen er psychische problemen ontstaan door slapeloosheid?
Slapeloosheid kan op den duur voor psychische en lichamelijke problemen zorgen, zoals depressie, burn-out, overgewicht en hart- en vaatziekten. [4]
Kunnen er slaapproblemen ontstaan door stress?
Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door stress. Volgens onderzoek zorgt stress voor slecht slapen, en slecht slapen zorgt weer voor extra stress. [5]
Bronnen:
[1] RTL Nieuws. (z.d.). Slaappillen geen oplossing voor psycholoog bij slapeloosheid. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4797961/slaappillen-pyscholoog-slapeloosheid-insomnia-slaapproblemen
[2] Trimbos-instituut. (z.d.). Mensen met ernstige psychische problemen slapen slechter. https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/mensen-met-ernstige-psychische-problemen-slapen-slechter/
[3] Trimbos-instituut. (z.d.). Onderzoek naar verband slapeloosheid en psychische aandoeningen. https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/onderzoek-verband-slapeloosheid-en-psychische-aandoeningen/
[4] Psyned. (z.d.). Slaapproblemen. https://www.psyned.nl/slaapproblemen/
[5] GGZ Nieuws. (z.d.). Slecht slapen, stress en piekeren: een vicieuze cirkel. https://www.ggznieuws.nl/slecht-slapen-stress-en-piekeren-een-vicieuze-cirkel/