- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
We spreken van PTSS als je langer dan een maand last hebt van stressreacties op een traumatische gebeurtenis. Zo’n traumatische gebeurtenis kan bijvoorbeeld te maken hebben met (seksueel) geweld, een (natuur)ramp, een ongeluk of verwonding. Maar ook minder ernstige situaties kunnen voor trauma zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een baan of relatie. Wat het trauma ook is, de stressreacties hebben vaak overeenkomsten.
Symptomen PTSS
- pijnlijke herinneringen of herbelevingen
- schrikreacties of angst- en paniekaanvallen
- vermijding van zowel interne als externe prikkels
- veel negatieve emoties
- overdreven overtuigingen over de wereld
- verminderde belangstelling voor activiteiten of personen
- concentratieproblemen
- prikkelbaarheid of woedeaanvallen
- zelfdestructie of automutilatie
PTSS-therapie
Hoe PTSS wordt behandeld hangt af van het soort trauma en je klachten. De meest toegepaste therapievorm is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). In sommige gevallen kan ook voor narratieve exposuretherapie (NET) gekozen worden. Beide behandelingen gaan samen met cognitieve gedragstherapie (CGT).
EMDR-therapie
Met EMDR-therapie is het mogelijk PTSS-klachten al met enkele sessies te verlichten. De therapie zorgt ervoor dat je herinneringen aan het trauma steeds minder intens worden. Je wordt hierdoor minder snel door herinneringen overvallen. En als het al gebeurt, kan je de emotionele reactie erop gemakkelijker onder controle houden. Angst- en paniekklachten nemen daardoor aanzienlijk af. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je bepaalde plekken of situaties niet meer hoeft te vermijden. Het trauma staat je dagelijks functioneren steeds minder in de weg.
NET-therapie
NET-therapie is geschikt voor jou als je aan langdurig trauma bent blootgesteld. Bij deze therapievorm ga je aan de slag met het chronologisch beschrijven van de traumatische gebeurtenissen, inclusief alle niet-emotionele details. Hierdoor plaats je het trauma in een neutrale context van tijd en plaats, waardoor je het in perspectief kunt gaan zien. Het verliest hierdoor de overweldigende emotionele lading en krijgt – met andere woorden – een plekje. Zo kun je de gebeurtenissen echt achter je laten.
Maak kennis met onze psychologen:
Online PTSS-therapie
Het is logisch als je misschien erg tegen PTSS-therapie opkijkt. Internettherapeut biedt daarom laagdrempelige, online PTSS-therapie aan. Al onze therapeuten zijn ervaren en gediplomeerde psychologen die je op jouw tempo met traumagerelateerde klachten kunnen helpen. Heb je vragen of weet je niet goed wat je kunt verwachten? Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Neem vandaag nog contact met ons op!
Vraag een gratis kennismaking aan:
Veelgestelde vragen over PTSS-therapie:
PTSS wordt meestal behandeld met EMDR-therapie. Bij complexe traumaklachten wordt ook wel gebruikgemaakt van narratieve exposuretherapie. Beide behandelmethoden gaan samen met cognitieve gedragstherapie. PTSS-therapie zorgt ervoor dat traumatische herinneringen minder intens worden. Het trauma krijgt daarmee een plekje.
We snappen dat je voorhand wilt weten hoe lang PTSS-therapie ongeveer duurt. Dit kunnen we echter niet van tevoren zeggen. De duur verschilt per persoon en hangt af van de ernst van de klachten. De psycholoog zal je na het intakegesprek een schatting van de benodigde sessies geven.
Wij zijn altijd transparant over de kosten. Een sessie met een PTSS-therapeut kost 95 euro. Je zit niet vast aan een abonnement en kunt altijd stoppen met de therapie. Je betaalt alleen voor de sessies die je ook daadwerkelijk afneemt. Lees hier meer over de kosten van internet therapie.