Ga naar de inhoud

Psychologische hulp na een miskraam

Psychologische hulp na een miskraam

Een miskraam heeft een enorme impact op beide ouders. Het is een traumatische ervaring die niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal als een bom bij je inslaat. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. [1] Je bent dus echt niet de enige die worstelt met dit grote verlies. Maar hoe ga je dit ooit verwerken? Je staat er niet alleen voor! Psychologische hulp na een miskraam kan helpen bij het verwerken van wat je hebt meegemaakt.

Wat doet een miskraam met je mentale gesteldheid?

Het meemaken van een miskraam is een heftige en ingrijpende gebeurtenis. Het heeft zowel een fysieke als emotionele impact. Deze impact verandert van persoon tot persoon, maar vaak ervaren vrouwen en hun partners een aantal emotionele klachten, waaronder verdriet, angst, schuldgevoel en depressie. Deze klachten kunnen lang aanhouden en een grote invloed hebben op het dagelijks leven.

Uit onderzoek is gebleken dat een miskraam kan leiden tot een ernstige depressie, een angststoornis en een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij de vrouw. [2] Om ernstige klachten te voorkomen, is het belangrijk dat een miskraam goed wordt verwerkt. Ook kan er angst ontstaan over toekomstige zwangerschappen.

Onthoud dat er geen goede of slechte manier is om met een miskraam om te gaan. Het is belangrijk om je gevoelens te erkennen, emoties te uiten en erover te praten met je naasten. Ook kan het helpen om je ervaring te delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Wat doet een miskraam met je mentale gesteldheid

Wanneer psychologische hulp na een miskraam?

Merk je dat je het verlies geen plekje kan geven? Blijf je zitten met hevige emoties en weet je niet zo goed wat je hier mee aan moet? Een miskraam verwerken is allesbehalve makkelijk, daarom is het meer dan oké om hulp te zoeken.

Psychologische hulp na een miskraam kan helpen bij het verwerken van het grote verlies. Daarnaast leert een psycholoog of therapeut je om je emoties beter te begrijpen. Ook als je angstig bent of rondloopt met schuldgevoelens kan praten met een psycholoog opluchten.

In deze situaties kan psychologische hulp nuttig zijn:

  • Als je het lastig vindt om het verlies een plekje te geven.
  • Wanneer je langdurig symptomen van angst, depressie of PTSS ervaart en deze maar niet over lijken te gaan.
  • Als je veel angst hebt om opnieuw zwanger te worden.
  • Wanneer je jezelf de schuld geeft van de miskraam, ook al weet je dat dit niet jouw schuld is.
  • Als de miskraam of een onvervulde kinderwens spanningen in je relatie veroorzaakt.
  • Als je er gewoon met iemand over wilt praten

Hulp vanuit je vertrouwde omgeving? Vraag een gratis gesprek aan

Steun uit je vertrouwde omgeving is belangrijk na een miskraam. Word je volop gesteund door vrienden en familie, maar blijf je je angstig voelen? Of wil je er met iemand anders over praten?

Wij weten als geen ander dat het een grote stap kan zijn om hulp te zoeken. Daarom maken we je het zo makkelijk mogelijk door online therapie te bieden.

Bij De Internet Therapeut kun je vanuit je vertrouwde omgeving psychologische hulp na een miskraam ontvangen. Dit kan zelfs zonder beeld als je dit wilt. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan met een van onze online psychologen. Tijdens dit gesprek kun je bespreken wat je hebt meegemaakt en vertellen wij meer over hoe we je kunnen ondersteunen tijdens het rouwproces. Uiteraard zit je nergens aan vast.

     

    Veel gestelde vragen over psychologische hulp na een miskraam

    Met wie kan ik praten na een miskraam?

    Het is belangrijk om met je partner te praten na een miskraam. Jullie zijn samen een kindje verloren en kunnen elkaar ondersteunen. Daarnaast bieden vrienden en familie steun wanneer je dit nodig hebt. Weet je niet goed hoe je om moet gaan met dit grote verlies? Dan kan een psycholoog of therapeut je helpen bij het verwerkingsproces.

    Hoe kom je over een miskraam heen?

    Het lijkt nu misschien alsof je nooit over je miskraam heenkomt. Dit verlies zal natuurlijk altijd een deel van je zijn, maar geef jezelf de tijd om te rouwen en je emoties te verwerken. Praat erover met je partner, vrienden of familie en zoek professionele hulp als je ondersteuning wilt tijdens het rouwproces.

    Is psychologische hulp na een miskraam ook nuttig voor partners?

    Psychologische hulp na een miskraam kan zeker nuttig zijn voor de partner. Een miskraam heeft namelijk een grote invloed op beide partners in een relatie. Bovendien kan een verlies de relatie veranderen. Therapie kan helpen bij het verbeteren van de communicatie en het omgaan met emoties.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/herhaalde-miskraam/de-kans-op-een-miskraam#

    [2] https://psycholoog.nl/blogs/wat-is-de-impact-van-een-miskraam-op-mentale-gezondheid/

    Tags: