- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat is een kinderpsycholoog?
Een kinder- en jeugdpsycholoog heeft een achtergrond in de orthopedagogiek of de master Kinder- en Jeugdpsychologie afgerond. In sommige gevallen ook nog een tweejarige postmasteropleiding afgerond. Dat is namelijk een voorwaarde om officieel bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) als kinder- en jeugdpsycholoog ingeschreven te mogen staan.
Een kinderpsycholoog is dus expert op het gebied van de ontwikkeling, het gedrag en de mogelijke problematiek van kinderen. Hij of zij kan (ontwikkelings)stoornissen diagnosticeren en weet precies hoe kinderen en adolescenten effectief therapeutisch behandeld kunnen worden.
Wanneer naar een kinderpsycholoog?
Als ouder heb je het vaak al snel door als je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Soms is hiervoor een duidelijke oorzaak. Een traumatische gebeurtenis bijvoorbeeld, zoals een ongeluk, een overlijden, een echtscheiding of mishandeling. Maar soms is het lastig de vinger op de zere plek te leggen. Wat speelt er nu echt? En hoe kun je je kind zo goed mogelijk ondersteunen?
‘Veel kinderen hebben tijdens hun jeugd te maken met gebeurtenissen die voor hen grote spanningen met zich meebrengen. Ze worden geconfronteerd met pijnlijke situaties, zoals de scheiding van hun ouders of het overlijden van een dierbaar familielid, die niet allemaal even gemakkelijk zijn en in verschillende mate spanningen geven.’
Symptomen
Mentale, emotionele of sociale problemen uiten zich bij kinderen op uiteenlopende wijzen. De volgende symptomen kunnen reden zijn om aan de bel te trekken:
- een gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid of zelfkritiek
- assertiviteitsproblemen of niet voor zichzelf op kunnen komen
- spanning, piekeren, angst of tegen dingen opzien
- somberheid en negativiteit
- besluiteloosheid of niks gedaan krijgen
- boosheid, geïrriteerdheid of ongecontroleerde driftaanvallen
- overmatig perfectionisme, de controle niet durven verliezen of faalangst
- leerproblemen, concentratieproblemen of ondermaats presteren
- problemen met de eigen identiteit of seksualiteit
- onduidelijke lichamelijke klachten
- problemen met eten of slapen
Maak kennis met onze psychologen:
Wat doet een kinderpsycholoog?
Een kinder- en jeugdpsycholoog probeert de dieperliggende oorzaak van de problematiek van het kind te identificeren. Soms is sprake van een ontwikkelingsstoornis, zoals autisme of ADHD. In andere gevallen spelen externe factoren een rol, zoals veranderingen binnen het gezin of op school.
Het kind staat tijdens de therapie centraal. Aan de hand van gesprekken, vragenlijsten, praktische opdrachten en ander diagnostisch materiaal wordt actief aan oplossingen gewerkt. Soms zijn specifieke behandelvormen vereist, zoals cognitieve gedragstherapie, assertiviteitstraining of EMDR-therapie.
Betrokkenheid ouders
De behandeling wordt afhankelijk van de leeftijd van cliënt in overleg met de ouders opgesteld. In sommige gevallen is het ook relevant de ouders of het hele gezin (het ‘systeem’) bij de therapie te betrekken. Vooral bij angstklachten bevordert dit de effectiviteit van de therapie. Als ouder kun je bovendien zelf ook altijd voor advies bij een kinder- of jeugdpsycholoog terecht.
Online kinderpsycholoog
Bij een van onze online kinder- en jeugdpsychologen kun je direct terecht voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij bieden ouders en kinderen op een laagdrempelige manier online therapie, waar je ook woont. Neem gerust contact op, dan vertellen wij je graag wat een kinderpsycholoog voor jouw kind kan betekenen.