- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat is zelfvertrouwen?
Iemand met zelfvertrouwen vertrouwt op zijn of haar eigen kunnen. Dit is deels gebaseerd op feitelijke ervaringen uit het verleden (‘Ik heb dit eerder goed gedaan, dus kan ik het nu ook’), maar wordt voor een groot deel ook bepaald door je zelfbeeld of eigenwaarde (‘Ik heb dit nog nooit eerder gedaan, maar ik vertrouw erop dat ik dit wel kan’). Zelfvertrouwen houdt daardoor nauw verband met je zelfbeeld of je eigenwaarde.
Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?
Je vormt je zelfbeeld grotendeels tijdens je jeugd. Het wordt dus in grote mate bepaald door je ouders en je opvoeding. Maar ook op latere leeftijd blijft je zelfbeeld zich ontwikkelen, bijvoorbeeld onder invloed van vrienden, klasgenoten of collega’s.
Negatieve ervaringen kunnen je zelfbeeld of eigenwaarde ten negatieve beïnvloeden. Zelfs ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen blijven je soms jaren bij: je ouders die je Cito-score niet goed genoeg vonden, de wiskundeleraar die je vraag ‘dom’ noemde, een collega die je uitlachte.
Symptomen negatief zelfbeeld
We spreken van een dysfunctioneel gebrek aan zelfvertrouwen als je negatieve gedachten over jezelf niet realistisch zijn en je dagelijks functioneren beperken. De volgende symptomen zijn kenmerkend:
- zeer negatieve, terugkerende gedachten over jezelf: ‘Ik ben waardeloos.’
- een algemeen, continu heersend gevoel van waardeloosheid en ‘niet goed genoeg zijn’
- overal bevestiging van het negatieve zelfbeeld zien: ‘Hij zei dat alleen maar om aardig te zijn.’
- het vermijden van situaties waarin het negatieve zelfbeeld voor angst en onzekerheid zorgt.
Voorwaardelijk zelfbeeld
Het kan ook goed zijn dat je bij vlagen wel een positief zelfbeeld hebt, namelijk wanneer je het hebt ‘verdiend’. Als je hard genoeg gewerkt hebt, bijvoorbeeld, als je altijd voor een ander klaarstaat, of als je een bepaald gewicht hebt bereikt. We noemen dit een ‘voorwaardelijk zelfbeeld’, omdat je jezelf vertelt dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om goed genoeg te zijn.
Maak kennis met onze psychologen:
Weinig zelfvertrouwen en psychische stoornissen
Een gebrek aan zelfvertrouwen is op zichzelf geen officiële diagnose. Het vormt echter wel de kern van veel mentale klachten. Uit onderzoek blijkt dat een negatief zelfbeeld zowel een gevolg als een oorzaak is van diverse psychische stoornissen. Het is een zogenaamde ‘transdiagnostische factor’ en gaat vaak hand in hand met angst en depressie, gepest worden, eet- en dwangstoornissen, stress en burn-out, psychotische stoornissen en problemen met verslaving.
Therapie voor meer zelfvertrouwen
Dé therapievorm die je kan helpen je zelfvertrouwen te vergroten is cognitieve gedragstherapie (cgt). Onderzoek heeft aangetoond dat cgt niet alleen een positieve invloed heeft op je zelfvertrouwen, maar ook op eventuele andere psychische klachten. Werken aan je zelfbeeld is een uitstekende manier om meerdere problemen tegelijkertijd aan te pakken.
Cognitieve therapie
Het cognitieve aspect van cgt is gericht op het veranderen van de denkpatronen over jezelf. Je leert te identificeren hoe vaak en in welke situaties je negatief over jezelf denkt en hoe je daar vervolgens op reageert. Die denkpatronen worden stapje voor stapje verzwakt en vervangen door meer behulpzame gedachten. Een psycholoog ondersteunt je met:
- het monitoren en analyseren van kritische gedachten
- het actief zoeken naar bewijs voor het tegenovergestelde van deze kritische gedachten
- het focussen op je sterke punten en prestaties
- het in perspectief plaatsen van angstige gedachten over wat je verkeerd kunt doen
Gedragstherapie
Je kunt je zelfvertrouwen ook actief vergroten door aan jezelf te bewijzen dat je bepaalde dingen echt wel kan. Zodra je eraan toe bent, bestaat een deel van de therapie dan ook uit een vorm van exposure therapy. Je leert jezelf aan situaties bloot te stellen die je voorheen uit de weg zou zijn gegaan.
Internettherapie
Zou je graag zelfverzekerder willen zijn? Onze gediplomeerde psychologen zijn gespecialiseerd in online cgt en kunnen jou goed verder helpen. Wij koppelen je graag aan een geschikte internettherapeut, vandaag nog!