- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat is een burn-out?
Een burn-out is een stressgerelateerde aandoening. Het is geen officiële diagnose in de DSM-IV (het classificatiesysteem voor psychische aandoeningen), maar wordt in de eerstelijnszorg wel steeds vaker geconstateerd. Voor stressklachten worden verschillende termen gebruikt: chronische stress, surmenage en overspannenheid, bijvoorbeeld. Deze stressklachten kunnen tot een burn-out leiden.
Symptomen overspannenheid
Overspannenheid en een burn-out bevinden zich op een continuüm. We spreken in eerste instantie van overspannenheid als sprake is van de volgende symptomen (die niet verklaard kunnen worden door een andere psychische stoornis):
- vermoeidheid
- slaapproblemen
- concentratieproblemen of vergeetachtigheid
- prikkelbaarheid
- een opgejaagd gevoel
- overgevoeligheid voor drukte of lawaai
- piekeren
- emotionele labiliteit
Het aanhoudende karakter van deze symptomen zorgt voor een gevoel van controleverlies en machteloosheid. Mensen met overspannenheid hebben vaak het gevoel geen grip op het leven te hebben. Dit belemmert hun dagelijks functioneren, zowel op het werk als privé.
Symptomen burn-out
Als overspannenheid niet behandeld wordt, verergeren de klachten. We spreken van een burn-out als de klachten al langer dan zes maanden aanhouden en grote vermoeidheid en uitputting tot gevolg hebben. Een burn-out heeft een meer chronisch karakter en gaat vaak gepaard met lichamelijke vermoeidheid en somatische klachten.
Hoe ontstaat een burn-out?
Stress
Een burn-out ontstaat dus door langdurige blootstelling aan stress. In veel gevallen hebben die stressoren te maken met werk. Volgens cijfers van het RIVM ervaart maar liefst 17% van de werknemers werkgerelateerde burn-outklachten en wordt 37% van het werkverzuim veroorzaakt door stress. Het kan echter ook zijn dat je privé veel stress ervaart. Grote stressoren zijn bijvoorbeeld een echtscheiding, mantelzorg of een overlijden.
Copingvaardigheden
De een kan beter omgaan met stress dan de ander. Tekortschietende copingvaardigheden kunnen dus ook bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out. Misschien neem je simpelweg onnodig te veel hooi op je vork, kun je moeilijk nee zeggen of heb je moeite met ontspannen.
Maak kennis met onze psychologen:
In therapie voor een burn-out
Het goede nieuws is dat een burn-out goed te behandelen is. De behandeling bestaat uit een combinatie van gesprekstherapie en huiswerkopdrachten. Het kan grofweg in drie fases ingedeeld worden:
- Crisisfase (gemiddeld 3 weken): in de eerste fase is het van belang onmiddellijk rust te nemen door de stressoren zo veel mogelijk weg te nemen. Je zult hiervoor verschillende taken en verantwoordelijkheden moeten neerleggen. De therapie focust op het aanbrengen van structuur in de dag en het creëren van ontspanning.
- Probleem- en oplossingsfase (gemiddeld 3 tot 6 weken): als de grootste stress is weggenomen, ga je aan de slag met het identificeren van de oorzaken van de burn-out. Je onderzoekt wat er mis is gegaan en hoe je dit in de toekomst kan voorkomen of veranderen. Je wordt je meer bewust van je eigen copingvaardigheden en energiebronnen.
- Toepassingsfase (gemiddeld 6 weken): in de laatste fase ga je de opgedane inzichten in de praktijk brengen door stapje voor stapje je taken weer op te pakken. Je probeert oplossingen uit, formuleert grenzen en leert de balans tussen inspanning en ontspanning te bewaren.
‘Ik kreeg allerlei opdrachten mee naar huis, zoals dat ik bijvoorbeeld moest opschrijven wat mijn “rustgevers” zijn. Ik wist dat dus echt niet! […] Op werk heb ik moeten leren waar mijn grenzen liggen. Dus geen werk erbij als je het al vreselijk drukt hebt.’ – Ervaringsdeskundige Saskia
Online therapie bij burn-out
Des te langer stressklachten genegeerd worden, des te langer het herstelproces is. Het is daarom belangrijk bij stress snel aan de bel te trekken. Bij Internettherapeut kom je niet op een wachtlijst terecht en kan je gelijk met online therapie beginnen. Onze gediplomeerde (gz-)psychologen hebben veel ervaring met overspannenheid en burn-out. We maken graag vrijblijvend kennis met je!