Ga naar de inhoud

Hoe herken je een depressie?

Hoe herken je een depressie

Een depressie is de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Jaarlijks kampen 1 op de 15 mensen mensen met langdurige gevoelens van somberheid.[1] Het herkennen van een depressie is echter niet gemakkelijk. Het uit zich namelijk bij ieder persoon op een andere manier. 

Denk je dat er misschien meer aan de hand is dan een dipje? Of vermoed je dat iemand in je omgeving kampt met een depressie? Hieronder lees je hoe je een depressie kunt herkennen, bij jezelf en bij anderen. 

Een depressie herkennen: hoe doe je dat?

Een depressie is een stemmingsstoornis. Mensen die depressief zijn, ervaren gevoelens van neerslachtigheid en hebben vrijwel nergens zin in. Wanneer deze somberheid en gebrek aan motivatie langer dan twee weken aanhouden, wordt er gesproken van een depressie. 

Aangezien een depressie in verschillende gradaties voorkomt, is het in sommige gevallen lastig te herkennen. Hoewel de ene depressie zwaarder is dan de ander, zijn er over het algemeen een aantal veelvoorkomende kenmerken. 

Symptomen

Hoe een depressie is, kan voor ieder mens verschillend zijn. Je hoeft dus niet al deze klachten te hebben.

De twee belangrijkste kenmerken van een depressie zijn: [2]

  • Een somber of neerslachtig gevoel
  • Verlies in interesse in de buitenwereld of in activiteiten

Maar ook aan deze symptomen kun je een depressie herkennen:

  • Rusteloos voelen
  • Gewichtsverlies of -toename
  • Moeite met focussen en concentreren
  • Je voelt je waardeloos of schuldig
  • Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en verlies van energie
  • Minder goed kunnen slapen of juist heel veel slapen
  • Gedachten over de dood of zelfdoding

Een depressie herkennen

Behandeling van een depressie

Een depressie kan in sommige gevallen vanzelf overgaan, maar dit is niet bij iedereen het geval. Gelukkig is een depressie goed te behandelen. Hoe deze behandeling er precies uitziet, hangt af van de ernst van de klachten. De huisarts is in veel gevallen het eerste aanspreekpunt bij mentale klachten. De arts biedt passende hulp, advies en ondersteuning.

Ervaar je lichte depressieve klachten? Met de juiste maatregelen (zoals een dagindeling maken, bewegen en goed eten) verdwijnen deze klachten vaak na een aantal weken. 

Maar soms helpen de maatregelen niet. Dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een psycholoog. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een depressie baat hebben bij cognitieve gedragstherapie (CGT).Met CGT leer je onder andere negatieve gedachten te vervangen door positieve, wat kan leiden tot het verbeteren van je stemming. [3] 

Kun je zelf klachten verminderen?

Wanneer je een depressie hebt, gaan de klachten in de meeste gevallen niet vanzelf over. Een professionele behandeling zorgt ervoor dat het risico op een ernstige of chronische depressie fors wordt verminderd. Er zijn echter ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen. 

Creëer structuur en regelmaat

Het is belangrijk om structuur in je dag aan te brengen, dit creëert houvast. Dit doe je door op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Eet op vaste tijden en maak bijvoorbeeld de afspraak met jezelf dat je iedere dag een stukje gaat wandelen. 

Bewegen 

Wanneer je je somber voelt, wil je misschien het liefst thuis in bed blijven. Maar juist dan is het zo belangrijk om in beweging te blijven. Dit betekent niet dat je iedere dag naar de sportschool hoeft, maar ga bijvoorbeeld een stukje wandelen in het bos. Eigenlijk zijn alle sporten wel geschikt. 

Gezond eten en drinken

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar gezond eten en drinken zijn erg belangrijk wanneer je niet lekker in je vel zit. Het zorgt ervoor dat je je lichamelijk zo goed mogelijk voelt. Een slechte weerstand maakt je extra vatbaar voor depressieve klachten. [4]

Praat erover met lotgenoten

Het kan opluchten of helpen om met vrienden, familie of lotgenoten te praten over je gevoelens. Het voelt misschien zo, maar je bent echt niet alleen. Bovendien hoef je niet met iemand in je omgeving te praten als je dat niet wilt. 

klachten verminderen depressie

Online behandeling

Heb jij of iemand in je omgeving te maken met depressieve klachten en heb je behoefte aan hulp? Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in online cognitieve gedragstherapie tegen depressie. De behandeling vindt helemaal online plaats, zodat jij vanuit je vertrouwde omgeving geholpen kunt worden. Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan. 

     

    FAQ

    Wat is een depressie?

    Een depressie is een stemmingsstoornis. Het gaat gepaard met gevoelens van somberheid en gebrek aan motivatie. Als deze gevoelens langer dan 2 weken aanhouden, is er sprake van een depressie. 

    Hoe ontstaat een depressie?

    Een depressie ontstaat in de meeste gevallen door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. De oorzaak is echter voor ieder persoon anders. Je kunt het ontwikkelen na een ingrijpende gebeurtenis, maar ook komt het voor in combinatie met een burn-out. Daarnaast zijn chronische depressies erfelijk. 

    Hoe lang duurt een depressie?

    Hoe lang een depressie duurt is voor iedereen anders. Het kan een paar weken of maanden duren. Bij ongeveer 50% van de volwassenen duren depressieve klachten korter dan 3 maanden. Echter, bij 15 tot 20% van de mensen ontstaat een chronische depressie. Dit betekent dat de depressie meerdere jaren kan duren. [5]


    Bronnen:

    [1]: De Internet Therapeut. (2022, June 17). Hulp bij depressie van de Internet Therapeut | Nu geen wachtlijst. Via: Internettherapeut.nl

    [2]: PsyQ. (z.d.). Over depressie | Wat is een depressie? Via Psyq.nl

    [3]: PsyQ. (z.d.-a). Cognitieve Gedragstherapie Depressie (CGT). Via Psyq.nl

    [4]: Ik wil voorkomen dat ik weer depressief word | Thuisarts.nl. (2018, 12 juni). Via: Thuisarts.nl

    [5]: Hersenstichting. (2022, 7 september). Wat is een depressie? Via: Hersenstichting.nl