Ga naar de inhoud

Waarom we bang zijn voor verandering en hoe je dit kan overwinnen

Waarom we bang zijn voor verandering en hoe je dit kan overwinnen

Verhuizen naar een hele nieuwe stad, wisselen van baan of een relatie beëindigen: dit zijn grote veranderingen. Je leven staat even helemaal op z’n kop en dit kan zorgen met zich meebrengen. Zo’n verandering is leuk, maar ook reuze spannend. Het is normaal als je angst voor verandering ervaart, maar soms kan deze angst nadelig voor je uitpakken. Zo durf je bijvoorbeeld geen kansen aan te grijpen en blijf je liever in je comfortzone. Met als resultaat dat je spijt hebt van alles wat je niet hebt gedaan.

Ervaar jij angst voor verandering? Zit je jezelf soms onnodig in de weg? Onze psychologen vertellen je meer over waar deze angst vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan.

Waar komt angst voor verandering vandaan?

Iedereen ervaart wel eens angst voor verandering. Dit komt doordat we veel waarde hechten aan onze huidige routine. Je weet precies wat er gebeurt op je werk of je voelt je zo op je gemak met je huidige partner; we noemen dit ook wel veilige situatie. Maar soms is het nodig om uit je comfortzone te stappen, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe kansen of mogelijkheden op je pad komen.

Het is normaal om vast te houden aan wat vertrouwd en veilig voelt. Een verandering kan hierdoor een angstreactie oproepen. Vrijwel ieder mens ervaart angst voor verandering in enige mate, maar sommige mensen hebben er meer last van. Het kan soms zo erg zijn dat zij nooit veranderingen willen doorvoeren, ook al zijn deze positief.

Oorzaken van angst voor verandering

Wanneer angst voor verandering je leven belemmert, komt dit vaak door een combinatie van psychische factoren. Zo heeft veranderingsangst vaak te maken met een laag zelfbeeld en/of de angst om te falen.

Faalangst

Veranderingen gaan vaak samen met nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden. Wanneer je faalangst hebt, ben je bang om fouten te maken of te falen. Je vermijdt veranderingen omdat je eventuele teleurstelling of pijn wilt voorkomen.

Laag zelfbeeld

Een laag zelfbeeld of laag zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je gaat twijfelen aan jezelf. “Kan ik dit wel?” “Ben ik wel goed genoeg voor de nieuwe baan?” Deze gedachten weerhouden ons ervan om nieuwe dingen te proberen. Maar juist door uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te gaan doen, kan je zelfvertrouwen groeien.

Oorzaken van angst voor verandering

Verlies van controle

Van nature vinden we het lastig om de controle te verliezen. Een nieuwe baan, verhuizing of veranderende gezinssituatie kan het gevoel geven dat je de controle verliest. En dit kan weer zorgen voor angstgevoelens of stress.

Tips voor het overwinnen van jouw angst

Ervaar je angst voor verandering? Verandering is lastig, maar het kan je ook heel veel brengen. Gebruik deze tips voor het overwinnen van jouw angst:

  • Erken je angst: het erkennen van je angst is de eerste stap. Probeer je gevoelens niet te onderdrukken, maar laat ze er zijn.
  • Denk aan de positieve kanten: focus je niet op wat mis kan gaan, maar denk juist aan de positieve uitkomsten. Denk je toch weer aan negatieve aspecten? Probeer het van je af te schrijven.
  • Stap voor stap: zorg dat je de veranderingen stap voor stap neemt. Begin klein zodat het minder overweldigend voelt.

Hulp bij angst

Angst kan je leven flink beïnvloeden. Het weerhoudt je van nieuwe uitdagingen en het kan er zelfs voor zorgen dat je situaties gaat vermijden. Zonde, want ook jij mag je kansen pakken. Onthoud dat het altijd oké is om hulp te vragen als het je even te veel wordt. Vraag je beste vriendin om advies of bel je moeder op. Zij denken graag met je mee. Ook professionele hulp bij angst is altijd een optie.

Staat er een grote verandering op de planning? Onze psychologen helpen je graag bij het omgaan met grote veranderingen, zoals een carrièreswitch of het verhuizen naar een ander land. Daarnaast bieden we psychische begeleiding een overlijden, scheiding of relatiebreuk. Plan een gratis kennismaking of stel je vragen via het contactformulier.

     

    Veel gestelde vragen over angst voor verandering:

    Is angst voor verandering normaal?

    Angst voor verandering is normaal. Ieder mens is nu eenmaal gehecht aan zijn routine en veilige omgeving. Echter, wanneer deze angst jouw leven op een negatieve manier beïnvloedt, kan er meer aan de hand zijn.

    Kan HPS zorgen voor angst voor veranderingen?

    HPS kan ervoor zorgen dat je je sneller angstig voelt. Hoogsensitieve personen verwerken prikkels op een andere manier, waardoor ze overweldigd kunnen raken door veranderingen. Therapie kan helpen bij het omgaan met HPS.

    Hoe lang duurt het om te wennen aan een verandering?

    Het kan even duren voordat je gewend bent aan een verandering. Geef jezelf hier dan ook de tijd voor. Soms duurt het maar een aantal dagen voordat je gewend bent, maar soms ook enkele maanden.