Praten over psychische klachten is niet makkelijk. Misschien wil je anderen niet lastig vallen of vind je het moeilijk om uit te spreken wat er met je aan de hand is. Er zijn veel redenen waarom praten over je mentale gezondheid lastig is. Maar het kan wel daadwerkelijk helpen. Hieronder delen we 5 redenen waarom praten over mentale klachten belangrijk is.
1. Begrijpen wat er aan de hand is
Praten over je mentale gezondheid kan helpen om problemen of klachten te identificeren. Misschien weet je niet zo goed wat er met je aan de hand is, maar een ander kan je erbij helpen om hierachter te komen. Door met vrienden, familie of een psycholoog te praten, begrijp jij beter waarom jij je zo voelt.
2. Als je praat over problemen, verwerk je ze beter
Wanneer jij praat over je problemen, helpt dit bij het verwerken. Het is namelijk niet niks om rond te lopen met psychische klachten. En jouw mentale gesteldheid kan best een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Door te praten over je problemen, kun je het een klein beetje los laten.
Het verwerken van psychische problemen of een traumatische ervaring is een belangrijk proces. En praten kan hierbij helpen. [1]
3. Mensen begrijpen jou beter
Het is lastig voor andere mensen om te begrijpen wat er in jou omgaat als je dit niet uitspreekt. Misschien heb je helemaal geen zin om over je mentale gezondheid te praten. Dit snappen we heel goed. Maar het zorgt er wel voor dat anderen jou beter begrijpen én beter kunnen helpen.
Spreek uit wat jij voelt en waar je last van hebt. Zo weten personen in jouw omgeving wat er aan de hand is en kunnen ze jou op deze manier beter ondersteunen. [2]
4. Het biedt steun
Het is natuurlijk allesbehalve leuk als jij je niet fijn voelt. Maar onthoud dat er mensen zijn die jou begrijpen en willen ondersteunen. Door erover te praten, kun je je bovendien verbonden voelen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt of zich ook zoals jij voelen. Dit kan een gevoel van steun geven. Bovendien kunnen anderen jou helpen bij het behandelen en verwerken van jouw problemen.
5. Je hoeft het niet alleen te doen
Wil jij een ander niet opzadelen met jouw problemen? Of vind je het eng om te praten over je mentale gezondheid? Het hebben van psychische problemen kan een enorm grote impact op jouw leven hebben. En hier hoef je echt niet helemaal alleen mee te dealen. Er zijn altijd mensen die jou willen helpen. Of dit nu jouw vrienden, familie of een hulpverlener is: jij kiest zelf wie je in vertrouwen neemt. Jij hebt 100% de leiding.
Het is misschien spannend om er met iemand over te praten, maar uiteindelijk helpt dit je wel verder. Nogmaals: je hoeft het niet alleen te doen!
FAQ
Wanneer kan ik naar een psycholoog gaan?
Wanneer jij mentale klachten hebt en deze zelf niet kunt oplossen, kun je bij een psycholoog terecht. Ook als jij graag over je mentale gezondheid wilt praten, kun jij naar een psycholoog gaan. Bij de Internet Therapeut heb je geen verwijsbrief van je huisarts nodig. Je kunt altijd bij onze online psychologen terecht.
Met welke mentale problemen kan ik bij een psycholoog terecht?
Je gaat naar een psycholoog als je psychische klachten hebt. Deze klachten hebben te maken met gevoel, gedachten en gedrag. Je hebt bijvoorbeeld veel stress, voelt je somber of gespannen.
Met deze mentale problemen kun je onder andere bij een psycholoog terecht:
- Angst
- Somberheid
- Depressie
- Rouwverwerking
- Burn-out
- Autisme
- Eetstoornis
- Faalangst
- Slaapproblemen
- Paniekaanvallen
- Verslaving
- Trauma
Bronnen:
[1] (2017, 21 juli). Waarom praten over je problemen belangrijk is. NPO 3FM. Via: NPO.nl
[2] Verberne, N. (2020, 5 november). Waarom praten over fysieke of psychische klachten zo belangrijk is. Via: JongPIT